Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τουρισμός: Ο Δήμος Σπάρτης θα γίνει πρότυπο εξωστρέφειας και δημιουργίας – Το πλάνο υπάρχει!

Τουρισμός: Ο Δήμος Σπάρτης θα γίνει πρότυπο εξωστρέφειας και δημιουργίας – Το πλάνο υπάρχει!

Κοινοποίηση

Δούκας: «Για πρώτη φορά ο Δήμος Σπάρτης συνέταξε πλήρη και συμπαγή εσωτερικό σχέδιο και οδηγό Τουριστικής Ανάπτυξης! Δήμος που θα ξεχωρίζει για την εξωστρέφεια του ως σύγχρονο κέντρο παραγωγής ιδεών και πολιτισμού!


ΣΠΑΡΤΗ. Η Σπάρτη έχει ταξινομηθεί ως πόλη της Ιστορίας και χρόνια τώρα δεν έχει ξεφύγει έξω από τα όρια αυτής της κατάταξης και του εντοπισμού της ως μικρή πόλη των 17.000 κατοίκων που έχει ιστορικές ρίζες. Ο Τουρισμός εξελίσσεται και ο Πολιτισμός τίθεται σε νέα βάση προκειμένου να συλλειτουργήσουν σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας μιλώντας στο Notospress για τη νέα στρατηγική του δήμου εκφράζει την ικανοποίησή του για την αύξηση της επισκεψιμότητας στη πόλη και το Δήμο και τη συνεχή αύξηση της πληρότητας στα ξενοδοχεία και καλωσορίζει όλους τους επισκέπτες στον δήμο. «Για πρώτη φορά ο Δήμος Σπάρτης συνέταξε πλήρη και συμπαγή εσωτερικό σχέδιο και οδηγό Τουριστικής Ανάπτυξης!» θα πει με έμφαση και θα εξηγήσει σε γενικές γραμμές πιο είναι το πλάνο που ήδη εξελίσσεται στον δήμο για τον Τουρισμό.

«Θέλουμε να αναδείξουμε όχι μόνο την αρχαία και βυζαντινή λάμψη της πόλης και του Δήμου, αλλά να βάλουμε τη Σπάρτη στο Χάρτη της Ευρώπης, όχι σαν μια μικρή επαρχιακή πόλη 17 χιλιάδων κατοίκων ή ως ένα Δήμο 36-37 χιλιάδων κατοίκων, χωρίς ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον (πέρα από την ένδοξη αρχαία ιστορία της), αλλά σαν ένα Δήμο που να ξεχωρίζει για την εξωστρέφεια του και που να ξεχωρίζει ως σύγχρονο κέντρο παραγωγής ιδεών και πολιτισμού!». Αυτό αναφέρει ο Πέτρος Δούκας που επιμένει ότι σε καμία άλλη σχετικά μικρή επαρχιακή πόλη της Ευρώπης δεν γίνονται όσα γίνονται στη Σπάρτη! «Θα συνεχίσουμε με τους ίδιους και γρηγορότερους ρυθμούς! Ως Δημοτική Αρχή Σπάρτης, θεωρούμε τον Τουρισμό Βαριά μας Βιομηχανία! Όπως και τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Αγροτική παραγωγή. Μπορούμε όλοι μαζί να καταστήσουμε τον Δήμο μας, Δήμο Δημιουργίας. Στην καθημερινότητα, τα τεχνικά έργα και τις αναπλάσεις, τις υποδομές, τον τουρισμό, την πρόνοια και την αλληλεγγύη και τη μέριμνα για την τρίτη ηλικία, την εκπαίδευση και τη προσέλκυση ξένων σχολών, τον πολιτισμό, την πνευματική δημιουργία, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την αναδάσωση και την αναβάθμιση της αισθητική εικόνας σε όλο το Δήμο, την αγροτική ανάπτυξη, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου ύστερα από 33 χρόνια, για να αναδείξουμε μαζί νέους ορίζοντες για τη νεολαία, κ.α.»

Ο δήμαρχος Σπάρτης έχοντας θέσει εαυτόν μέρος της λύσης στο θέμα των διαχρονικών προβλημάτων στον τομέα του Τουρισμού περιγράφει τους στόχους της Δημοτικής Αρχής, αλλά και της Αναπτυξιακής των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα:

Να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες στη πόλη μας
Να βελτιώσουμε τα εισοδήματά μας
Να ζούμε καλύτερα
Να ζούμε πιό δημιουργικά και
Να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας! Θέσεις εργασίας που να αμείβονται καλά!
Οι ιδιαίτερα πρωτοποριακές πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής της Σπάρτης μπορεί να αποτελέσουν και οδηγό για άλλους Δήμους και τα Επιμελητήρια της χώρας μας αναφέρει με νόημα!

Τι περιλαμβάνεται το πλάνο

Τα 23 καίρια σημεία περιλαμβάνει το πλάνο που θα εξελιχθεί και θα εμπλουτιστεί:

 1. Συνεχής υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης που εκπονήθηκε από τον Καθηγητή κ. Σωτήρη Βαρελά σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού και τον Προϊστάμενο Τουριστικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπάρτης, Χρήστο Μητράκο, και τους συνεργάτες τους και τις υπηρεσίες του Δήμου, και που παρουσιάστηκε επίσημα στις 14/05/22.
 2. Συνεχής εξέλιξη και ανανέωση και αναβάθμιση της νέας ιστοσελίδας για τον τουρισμό του Δήμου.
 3. Καταγραφή και δημιουργία του Συνδέσμου όλων των Τουριστικών Επιχειρήσεων της περιοχής μας – από την Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα.
 4. Ηλεκτρονική καταγραφή επιχειρήσεων, που ασχολούνται με τον τουρισμό στη Λακωνία (και ξεχωριστά αυτές που ανήκουν σε γυναίκες ή διοικούνται από γυναίκες), ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης, τουριστικά πρακτορεία, Tour Operators, τουριστικά λεωφορεία, εμπόριο.

5.Καταγραφή και ανάδειξη μέσω της ιστοσελίδας, όλων των χώρων, δράσεων και εκδηλώσεων, που προσελκύουν επισκέπτες (μουσεία, μνημεία, εκθεσιακοί χώροι, μοναστήρια, τοπικές γιορτές – φεστιβάλ, αθλητικοί αγώνες, πολιτιστικοί, αθλητικοί και ορειβατικοί σύλλογοι) με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή των υπηρεσιών και του έργου τους. Ένα είδος WHAT IS HAPPENING THIS MONTH IN SPARTA

 1. Σχεδιασμός και η πραγματοποίηση Webinars με σκοπό την εκπαίδευση και εξοικείωση όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και των γυναικών που ασχολούνται με τον τουρισμό, με τα social media ως μέσων προβολής των επιχειρήσεών τους, την κατασκευή ιστοσελίδων και e-shop και γενικότερα των δυνατοτήτων δικτύωσής τους και e-marketing!
 2. Σχεδιασμός και διεξαγωγή τοπικών και διεθνών ημερίδων και εκδηλώσεων για την προβολή της τοπικής γαστρονομίας της περιοχής.
 3. Σχεδιασμός και υλοποίηση fam trips σε αγροτικές μονάδες, με μαθήματα και τεστ:

γευσιγνωσίας,
μαγειρικής,
συμμετοχή σε παραδοσιακές γιορτές,
αγροτικές μονάδες
λιομάζωμα
οργανωμένες ξεναγήσεις στα μνημεία πολιτισμού, κλπ.

 1. Σχεδιασμός και κατασκευή τουριστικών διαδρομών και μονοπατιών με σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία ενισχύουν την τουριστική επιχειρηματικότητα στην περιοχή της Λακωνίας.
 2. Σχεδιασμός και διοργάνωση καλλιτεχνικών δράσεων με σκοπό την ανάδειξη του τοπικού καλλιτεχνικού προϊόντος, και αθλητικών δράσεων για τη προσέλκυση επισκεπτών.
 3. Σχεδιασμός και ανάδειξη των τοπικών φεστιβάλ, εκδηλώσεων και διαγωνισμών, όπως ποίησης, χορού, μουσικής, θεάτρου, γυμναστικών επιδείξεων, γαστρονομίας, φιλοσοφίας, επιστήμης.
 4. Σχεδιασμός και υλοποίηση συμποσίων για θέματα φιλοσοφίας, ιστορίας, γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων, κοσμολογίας, ιατρικής, θεάτρου, τεχνών, ποίησης, γεωπολιτικής, κ.α.
 5. Σχεδιασμός, σύνταξη και έκδοση τουριστικών οδηγών, με παραδοσιακά ή και ψηφιακά μέσα, αλλά και virtual guide που θα αναδεικνύει ότι έχουμε να παρουσιάσουμε σε:

Museums
Archaeological sites
Restaurants, taverns, cafés, and shops (by type & style)
All sports activities
Trekking guide
Mountaineering guide
All events, happenings, conferences, etc.
2500 events
Church & religious events
Monasrety & Church visits
Panygeria and local festivals
Places of pristine beauty
weekend wellness retreats
wildlife lookouts
visits to local production facilities

 1. Συνεχής ανάδειξη της μοναδικότητας του προορισμού της Σπάρτης και της Λακωνίας, σε συνεργασία με διεθνή ακαδημαϊκά, επιστημονικά, εκκλησιαστικά ιδρύματα, πρεσβείες και οργανισμούς.
 2. Κινηματογράφηση με drone όλης της μοναδικής φυσικής ομορφιάς, από τον Ταύγετο μέχρι τον Πάρνωνα = μονοπάτια, φαράγγια, παραπόταμους, κορυφογραμμές, κλπ. και όλων των αρχαιοτήτων!
 3. Διοργάνωση εκθέσεων,

Η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και η
Η διευκόλυνση της συμμετοχής των τουριστικών επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις

 1. Δημιουργία δικτύων πόλεων
 2. Ανάδειξη της Σπάρτης ως Διεθνές Κέντρο Αγώνων Υπεραποστάσεων που ήδη προσελκύει πλήθος αθλητών, συνοδών και επισκεπτών!
 3. Έκδοση με τα ΕΛΤΑ νέων σειρών γραμματοσήμων που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας και τη διαδικτυακή πώλησή τους (αρχαιολογικά ευρήματα, σπουδαίες προσωπικότητες, εκκλησίες και μονές, η Σπάρτη με τα μάτι του Hollywood, κλπ).
 4. Ανάδειξη και στήριξη παραδοσιακών γιορτών και πανηγυριών:

Η Γιορτή της Ελιάς και του Λαδιού στη Σελλασία
Η Γιορτή του Κάστανου στην Άρνα
Η Γιορτή του Τσίπουρου στο Γεωργίτσι
Η Γιορτή της Πιταρούδας στα Χρύσαφα
Η Γιορτή της Μπουκουβάλας στο Καστόρι
Η σχεδιαζόμενη Γιορτή του Κρασιού στους Γοράνους
Έκθεση Βιβλίων Σπαρτιατών ερευνητών και συγγραφέων ή βιβλίων που έχουν να κάνουν με τη Σπάρτη.
Το Πανηγύρι του Μυστρά
Η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων στο Μετρό στο Σύνταγμα
Η διοργάνωση της SPARTAGROTICA = Διεθνούς Έκθεσης Σπαρτιατικών Προϊόντων, παράλληλα μα το Πανηγύρι του Μυστρά!

 1. REBRANDING SPARTA TOGETHER INITIATIVE. Η νέα μεγάλη και πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής με το UNIVERSITY OF NOTTINGHAM— REBRANDING SPARTA TOGETHER INITIATIVE όπου για πρώτη ίσως φορά ένας Δήμος συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού υψηλού κύρους, για την τουριστική ανάπτυξη – μέσω της ανάδειξης της λάμψης του Σπαρτιατικού πολιτισμού, και την σύσφιξη της σχέσης των κατοίκων με τα μνημεία και την ιστορία της πόλης.

Επιπλέον στόχος είναι η σταδιακή δημιουργία Community Centre for the Promotion of the History, Archaeology and Heritage of Sparta(Δημοτικού Κέντρου για την Ανάδειξη της Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σπάρτης) υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ και οι συνεργασίες με οργανώσεις και ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε όλα τα θέματα που συνηγορούν στην περιβαλλοντικά φιλική τουριστική ανάπτυξη, η συνεργασία με την πόλη του Νόττινχαμ, και η άντληση συμπερασμάτων από τα best practices άλλων σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων στη Μεσόγειο!

 1. Την τουριστική ανάπτυξη θα τονώσουν έργα και μονάδες όπως:

Η ανακαίνιση / αναδιαμόρφωση από το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ του Παλαιού Ιστορικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Η περάτωση των εργασιών στο Παλάτι των Παλαιολόγων
Τα έργα αποκατάστασης αρχαίων και βυζαντινών χώρων και μνημείων από το Υπουργείο Πολιτισμού (Ρωμαϊκό Θέατρο – Άγιος Βασίλειος – Πελλάνα,
Η επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Σπάρτης
Ακόμα και το νέο Νοσοκομείο το οποίο θα είναι αξιοθέατο αρχιτεκτονικό αριστούργημα και επιχείρημα της Σπάρτης στον σύγχρονο τουρισμό.
Μονάδες όπως το νέο Κέντρο Αιμοκάθαρσης στη οδόΓυθείου.

 1. Πρόγραμμα Πολιτιστικών, Γεωπολιτικών και Αθλητικών Εκδηλώσεων και Συνεδρίων, που θα συμβάλλουν στην τόνωση της πολιτιστικής και πνευματικής και αθλητικής ζωής του Δήμου, της ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ, αλλά και στην αύξηση της επισκεψιμότητας!

Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας κλείνοντας την αναφορά του με αφορμή την κορύφωση του καλοκαιριού στη Σπάρτη αναφέρει ότι όσα δεν επέτρεψε η διετία του κορονοϊού και όσα εμπόδισε η διαμόρφωση των πολιτικών δυνάμεων εξ αιτίας της απλής αναλογικής στο δημοτικό συμβούλιο, έχουν ήδη σχεδιαστεί και υλοποιούνται με την προσδοκία σε έναν ορίζοντα έτους να έχουν δρομολογηθεί και λειτουργήσει. Καλεί δε τους επισκέπτες της Σπάρτης να δουν την πόλη και τα χωριά στη βάση αυτής της προοπτικής και να γίνουν μόνιμοι επισκέπτες και διαφημιστές του τόπου που ήδη έχει αρχίσει να τους ανταποδίδει την εμπιστοσύνη και την προτίμηση.

notospress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Parnonas24 Png

@2023 –  All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?