Κάναμε οδοιπορικό στην Κυνουρία, ανακαλύψαμε τα highlights της περιοχής και διαπιστώσαμε πως είναι ό,τι πρέπει για απόδραση κάθε εποχή του χρόνου και για κάθε γούστο.
Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ανακαλύπτουν τις μοναδικές ομορφιές της Κυνουρίας, καθώς σε ελάχιστο χρόνο μπορούν να βρεθούν από τα ορεινά χωριά του Πάρνωνα, στις βοτσαλωτές παραλίες της. Από τον ορεινό όγκο που μοσχοβολά άγρια ρίγανη και βουνίσιο τσάι, ως τις δαντελωτές ακτές με τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά του Μυρτώου.
Πρόσφατα το Επιμελητήριο Αρκαδίας διοργάνωσε, σε συνεργασία με τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, δημοσιογραφικό οδοιπορικό για την παρουσίαση των αξιοθέατων της περιοχής, των μοναδικών ντόπιων προϊόντων και της επιχειρηματικότητας που έχει αναπτυχθεί.
Αφετηρία, η Παραλία Τυρού. Ένας πανέμορφος οικισμός που δροσίζεται από το θαλασσινό αεράκι του Μυρτώου και αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογενειακές και ήσυχες διακοπές.
Άλλος σταθμός, το ορεινό κεφαλοχώρι της Βόρειας Κυνουρίας, ο Άγιος Πέτρος. Ένας οικισμός πνιγμένος στο πράσινο, με παραδοσιακά καταλύματα και μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν αγνά τοπικά προϊόντα. Εξαιρετικός προορισμός, για όλες τις εποχές του χρόνου. Αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί είναι ο Πύργος του Τρικαλίτη, η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην πλατεία, το ανακαινισμένο πέτρινο σχολείο -εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του- ο Πύργος του Αγά, του 18ου αιώνα και το παλιό ταπητουργείο.
Ένα από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής, ο Πλάτανος, βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Πάρνωνα, 450 μ. από τη θάλασσα και 180 χλμ. από την Αθήνα. Το χωριό είναι παραδοσιακό και διάσημο για το γάργαρο νερό των πηγών του. Διαθέτει παλιό νερόμυλο και μοναδική πέτρινη βρύση. Στην περιοχή υπάρχει το Σπήλαιο του Σωτήρος και το φαράγγι της Λεπίδας.
Η παρουσίαση της περιοχής της Νότιας Κυνουρίας έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Τυρού, από τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, κ. Χαράλαμπο Λυσίκατο, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νότιας Κυνουρίας, κ. Μιχάλη Σωτηρόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Τυρού, κ. Κώστα Μανούσο, τον Πρόεδρο του Τουριστικού Τμήματος Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Σαμπράκο, τον Πρόεδρο ΔΗΚΕΝΚ, κ. Χριστόφορο Ντουζένη, τον εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου Τυρού, κ. Νικήτα Εγγλέζο, τον ιδρυτή της Κοιν.Σε.Π «Α χωρά Νάμου» κ. Δημήτρη Λαλουδάκη και την Ελένη Μάνου.
Το Λεωνίδιο και το φεστιβάλ-θεσμός «Μελιτζάζ»
Το Λεωνίδιο είναι ένας ιστορικός τόπος και ως παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000. Διαθέτει το αναγνωρισμένο προϊόν Π.Ο.Π. της τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου, ενώ οι κάτοικοί του μιλούν ακόμα την υπό εξαφάνιση- Τσακώνικη γλώσσα. Στο Λεωνίδιο σήμερα σώζονται 3 από τα μεγαλοπρεπέστερα προεπαναστατικά μνημεία της Πελοποννήσου.
Ο πύργος Τρικαλιώτη (1808) και το αρχοντικό του Πολυτίμου (1816) είναι διατηρητέα μνημεία. Το τρίτο σημαντικό κτίριο είναι το αρχοντικό Κατσικογιάννη (1807), που βρίσκεται στα Βόρεια του οικισμού (Πύργος Σκαλιώτη). Στο Λεωνίδιο διοργανώνεται κάθε χρόνο (φέτος για 9η χρονιά) το μοναδικό φεστιβάλ Τσακωνιάς «Μελιτζάζ».
Πριν λίγες ημέρες και στο πλαίσιο του «Μελιτζάζ» πραγματοποιήθηκε στο χώρο «Φάμπρικα Πολιτισμού»- εκδήλωση Αδελφοποίησης του Δήμου Νότιας Κυνουρίας με τον ιταλικό Δήμο Μαρτάνο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε αποκάλυψη του γλυπτού που δώρισε ο Δήμος Μαρτάνο στον Δήμο Ν. Κυνουρίας και τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας, Piazza Martano. Στην πλατεία Μητρόπολης, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του Λεωνιδίου απόλαυσαν συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. Το φιλοξενούμενο συγκρότημα από το Martano δημιουργήθηκε από επιλεγμένους μουσικούς και χορευτές από την Ορχήστρα “La Notte della Taranta”. Παρουσίασαν τραγούδια από την παράδοση της Κάτω Ιταλίας, με χαρά και μελαγχολία, με ρυθμό και χορό, με ταραντέλα. Το «La Notte della Taranta» είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στην Ιταλία και ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη λαϊκή κουλτούρα στην Ευρώπη. Διαδραματίζεται στο Σαλέντο από το 1998 με στόχο την εκ νέου ανακάλυψη και αξιοποίηση της παραδοσιακής μουσικής του Σαλέντο και τη συγχώνευσή της με άλλες μουσικές γλώσσες, από την παγκόσμια μουσική μέχρι τη ροκ, από την τζαζ έως τη συμφωνική.
Επίσης, στην πλατεία Μερικάκη, το progressive ντουέτο Kadinelia προσέφερε ένα μουσικό ταξίδι στο οποίο οι διαχρονικοί ήχοι της Ελλάδας μεταμορφώνονται σε κάτι νέο, μέσα από τις σαγηνευτικές μελωδίες της ακουστικής κιθάρας και το αρμονικό τραγούδι των δύο μουσικών. Μουσική τους ταυτότητα είναι ο εμπλουτισμός της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με στοιχεία μπλουζ και ροκ, σε ένα μοναδικό πολυπολιτισμικό ηχητικό τοπίο, όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση.
Άλλoς σταθμός, το Παράλιο Άστρος και ξενάγηση στην πόλη από τον Γιώργο Καραγιάννη, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. «5ΕΝΤΕ». Το Παράλιο Άστρος αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά καλοκαιρινά θέρετρα της Πελοποννήσου. Διαθέτει ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές για κάθε προτίμηση, παραλίες χιλιομέτρων με πεντακάθαρα νερά και δυνατότητα θαλάσσιων δραστηριοτήτων.
Ξεχωριστής ομορφιάς είναι το γραφικό φυσικό λιμάνι αλλά και το επονομαζόμενο από τους ντόπιους «Νησί» με την απίστευτη θέα στον Αργολικό κόλπο. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Παράλιο Άστρος, έγινε παρουσίαση του προορισμού Βόρειας Κυνουρίας από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννη Τρουπή, τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, κ. Γιώργο Καμπύλη την Πρόεδρο των καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας κ. Βίβιαν Μανωλέσου και άλλους φορείς του τόπου.
Τελευταίος σταθμός το Ξηροπήγαδο. Η παραλία του Ξηροπήγαδου είναι ένας τόπος ηρεμίας, η παραλία είναι με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά και η περιοχή διαθέτει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία.
Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής αναφερόμενος στο ταξίδι εξοικείωσης προβολής του προορισμού της Αρκαδίας δήλωσε: «Στο Fam Trip επιβεβαιώσαμε για ακόμη μία φορά την εξαιρετική συνεργασία που έχει το Επιμελητήριο Αρκαδίας με τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας. Έχουμε ακριβώς την ίδια προσέγγιση με τους Δήμους μας ότι οι κοινές δράσεις για την προώθηση των τουριστικών προϊόντων της Κυνουρίας λειτουργούν αναπτυξιακά και κοινωνικά για το σύνολο της Αρκαδίας. Κάνουμε πολλά και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα. Όραμά μας να γίνει η Αρκαδία παγκόσμιο τουριστικό brand name».