ΑΡΚΑΔΙΑ. μια πολύπαθη ιστορία και μια σειρά από δεινά συντροφεύουν εδώ και αιώνες την Παναγία Έλωνα, το μοναστήρι στην αγκαλιά του Πάρνωνα.
Στο μεταίχμιο του φαραγγιού, στον κόρφο της πορφυρής ορθοπλαγιάς, εκεί που η πίστη αγγίζει κάτι από τα θεία και ο άνθρωπος γαληνεύει. Σε αυτή την κουκίδα του πλανήτη είναι χτισμένη η Ιερά Μονή Ελώνης.
Παναγία Έλωνα: Μια ιστορία 700 χρόνων που προκαλεί δέος μέχρι σήμερα
Από τις απαρχές της ιστορίας αυτού του μοναστηριού μια σειρά από βάσανα συντροφεύουν την ιερή εικόνα του. Μια ιστορία που ξεκίνησε πριν από 700 και πλέον χρόνια και φτάνει στο σήμερα, το ίδιο επιβλητική το ίδιο καθηλωτική.
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν το 1300 παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από βοσκούς ένα φως να τρεμοπαίζει στη σπηλιά (λίγο παραπάνω από την εκκλησία της Μονής) κανείς δεν πίστευε το θαύμα που θα ακολουθούσε. Και ουδείς αμφισβήτησε αλλά ούτε κι έμεινε ασυγκίνητος στη θέα της εικόνας της Παναγίας Βρεφοκρατούσας κουρνιασμένη σε μια σπηλιά ένα καντήλι αναμμένο εμπρός της, όταν τελικά οι άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν κοντά της.
Σύμφωνα δε με μια άλλη προφορική παράδοση κάτοικοι του Έλους Λακωνίας κατέφυγαν στη Μονή φέρνοντας μαζί τους την εικόνα της Παναγίας εξού και το όνομα Έλωνα.
Μπορεί οι προφορικές παραδόσεις να αλλοιώνονται όσο περνούν τα χρόνια και πολλά στοιχεία να παραποιούνται. Το δέος όμως στα θεία, παραμένει. Ίσως και να θεριεύει.
Στο πρόσφατο όμως παρελθόν, η πολύπαθη, αυθεντική εικόνα μαζί με τα αφιερώματά της έμελε να αποτελέσει λεία στα χέρια ληστών και να εξαφανιστεί από το μοναστήρι στις 18 Αυγούστου το 2006. Βρέθηκε 38 μέρες αργότερα στο Φαρακλό Λακωνίας από την αστυνομία. Στο σημείο εκείνο χτίστηκε εκκλησάκι με αντίγραφο της εικόνας.
Κατά την επιστροφή της εικόνας στη Μονή Ελώνης, τελέστηκε θεία λειτουργία και πλήθος κόσμου έσπευσε να προσκυνήσει την Παναγία. Η άνευ προηγουμένου συρροή προσκυνητών έσπασε κάθε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου.
Το μοναστήρι όπως το ξέρουμε σήμερα
Μέχρι πρόσφατα το μοναστήρι κατοικούνταν από μοναχές όλο το χρόνο. Σήμερα δεν κατοικείται και είναι ανοιχτό στο κοινό μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές.
Δεκάδες πιστοί κάθε χρόνο ανηφορίζουν πεζή μέχρι τη Μονή από διάφορα σημεία της Λακωνίας και της Αρκαδίας. Πολύ ενδιαφέρον κομμάτι αποτελεί το μονοπάτι που συντομεύει κατά πολύ τη διαδρομή ανάμεσα στον Κοσμά και την Έλωνα. Άριστα σηματοδοτημένο, ξεκινάει 8 χιλιόμετρα μετά τον Κοσμά και σε μια ώρα έχουμε «πέσει» στο μοναστήρι.
Η Έλωνα ακόμα και τις μέρες δεν αποτελεί έναν συνηθισμένο χώρο ιερού προσκυνήματος από πιστούς. Αποτελεί μια ολόκληρη ιεροτελεστία, μια μυσταγωγία που τη νιώθει βαθιά μέσα του κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την πίστη του στα θεία.
Τα χωριά που συνθέτουν τον ιδανικό «κλοιό» γύρω από την Έλωνα
Το πέρασμα από τον Κοσμά Αρκαδίας, σε προσκαλεί για ένα κομμάτι από χειροποίητο γαλακτομπούρεκο φτιαγμένο από τοπικά υλικά κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Λίγο κρύο νερό στο μπουκάλι σου από τις κρήνες σε σχήμα λιονταριού και συνέχεια στη εντυπωσιακή διαδρομή μέχρι την Ιερά Μονή.
Στο μοναστήρι, ο επισκέπτης θα ξαποστάσει με ένα φλιτζάνι καφέ κι ένα λουκούμι ατενίζοντας την απόλυτη θέα στο φαράγγι και στα κόκκινα βράχια (χαρακτηριστικό του Λεωνιδίου) που κλείνουν στην αγκαλιά τους το ολόλευκο μοναστήρι.
Ύστερα κατηφορίζουμε προς τα ενδότερα της Τσακωνιάς με το γραφικό Λεωνίδιο και το ψαροχώρι της Πλάκας.
notospress.gr